- Zahvala primljena: 228
Zdenko napisao:
Tocno tako. Ne treba imat FC velike duzine iz bas tog razloga glede udaranja u vodilice. Kod mene je taj predvez uvijek 80 cm.machak10 napisao: Vjerovatno ti je bio oštećen..dogodi se....ja sam promijenio taktiku glede dužine FC-a..sa nekadašnjih metar,metar i pol na sadašnjih cca pola metra (50-70 cm),to mi se čini idealno ipak.Ako je duži bez obzira kako dobro svezao FG čvor on ipak "lupa" u vodilice pri izbačaju i kad-tad će puknuti (što mi se i desilo na kraju..).
Molimo prijavite se
IveRijeka napisao:
Nema baš ali baš nikakve potrebe imat za lignje predvez od metra i pol , to nema nikakve svrhe. Kako rekoste maksimalno 70-80 cm je više nego dovoljno a za mene je najpraktičniji od 50-60 cm.Zdenko napisao:
Tocno tako. Ne treba imat FC velike duzine iz bas tog razloga glede udaranja u vodilice. Kod mene je taj predvez uvijek 80 cm.machak10 napisao: Vjerovatno ti je bio oštećen..dogodi se....ja sam promijenio taktiku glede dužine FC-a..sa nekadašnjih metar,metar i pol na sadašnjih cca pola metra (50-70 cm),to mi se čini idealno ipak.Ako je duži bez obzira kako dobro svezao FG čvor on ipak "lupa" u vodilice pri izbačaju i kad-tad će puknuti (što mi se i desilo na kraju..).
Nakon nekoliko lignjolova prevežeš odnosno promjeniš valjao ili ne i vozi. Doduše nije loše kad rastežeš odnosno pripremaš štap malo bacit oko jer nikad ne znaš po čemu si grebao , čisto radi sigurnosti u glavi da ne misliš.
Molimo prijavite se
machak10 napisao:
Ima smisla imati duži predvez ovisno o terenu gdje loviš (dublje/pliće) i ovisno o tipu skosavice s kojim se lovi (brže/sporije tonuća) ali ima i taj problem sa udaranjem čvora po vodilicama tako da je skraćivanje predveza za mene osobno nekakav kompromis između boljeg ulova=češćeg gubljenja skosavica i nešto slabijeg ulova ali zato rjeđeg gubitka skosavica koje nisu baš jeftine..ugl. svako po nekoj svojoj filozofiji tako sam i ja došao do ovoga..IveRijeka napisao:
Nema baš ali baš nikakve potrebe imat za lignje predvez od metra i pol , to nema nikakve svrhe. Kako rekoste maksimalno 70-80 cm je više nego dovoljno a za mene je najpraktičniji od 50-60 cm.Zdenko napisao:
Nakon nekoliko lignjolova prevežeš odnosno promjeniš valjao ili ne i vozi. Doduše nije loše kad rastežeš odnosno pripremaš štap malo bacit oko jer nikad ne znaš po čemu si grebao , čisto radi sigurnosti u glavi da ne misliš.
Molimo prijavite se
Zdenko napisao:
Zbilja ne vidim razlog zasto bih imao ,recimo predvez od 1,5 metara. Isto tako ne vidom poveznicu izmedju odnosa duzine FC I boljeg I losijeg ulova ili gubljenja skocavice ili dubine terena gdje se lovi. Za mene je jedina poveznica, da ako lovim sa malom duzinom FC-a, kod mene je to 80 cm, da imam bolji kontakt sa upravljanjem skocavice.machak10 napisao:
Ima smisla imati duži predvez ovisno o terenu gdje loviš (dublje/pliće) i ovisno o tipu skosavice s kojim se lovi (brže/sporije tonuća) ali ima i taj problem sa udaranjem čvora po vodilicama tako da je skraćivanje predveza za mene osobno nekakav kompromis između boljeg ulova=češćeg gubljenja skosavica i nešto slabijeg ulova ali zato rjeđeg gubitka skosavica koje nisu baš jeftine..ugl. svako po nekoj svojoj filozofiji tako sam i ja došao do ovoga..IveRijeka napisao:
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Uz sve navedeno, kod podešavanja kočnice treba uzeti u obzir tvrdoću tj, elastičnost štapa sa kojim radite. Ukoliko je to mekani parabolik, on će svojim savijanjem kompenzirati udarce i u tom slučaju rola može biti malo jače zategnuta. Ukoliko je štap tvrd, morate kompenzirati otpuštanjem kočnice. U toku izvlačenja poželjno je dodatno podešavati kočnicu obzirom na veličinu ulova i uvjeta u kojim lovite.rogi napisao: Mislim da je kočnica bila ok podešena, radi pri jačem skosanju.
Ali mislim da je problem nastao jer sam ja bio previše ushićen pa sam vrtio rolu kao sivonja
I kada mi se zakači lignja, trebam namatati rolu u jednakom ritmu cijelo vrijeme bez pauze tako da je upredenica napeta cijelo vrijeme ili?
Pretpostavljam da, jer u suprotnome ukoliko popustim napetost na upredenici a lignja se nije dobro zakačila se bez problema otkači?
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Netreba ti posebna dozvola za prijavu u ligu.. za mene je ovo tvoj prvi upis u ligi 😉Duje195o napisao: Pozdrav ekipo!
Evo pošto nisam prijavljen u ligi lignjolova pa da vam se tu malo pohvalim vecerasnjim ulovom.
Štap: Nomura Haru Dropshot Solid Tip 3-18g 2.40m
Rola: Okuma Ceymar C30
Skosavice: DTD, Kanji, Zebco
Dubina: 3,4m
Dno: Pijesak, Posidonija
Sve lignje su ulovljene na ovu Zebco skosavicu, neznam tocan model to je dosta staro, a nikad koristeno, eto izgleda da ce se pocet koristit..hehehe, jer nakon 45min neuspjelih zabacaja par komada DTD-a i Kanji skosavica, na red je dosla ova Zebco i cudom prvim zabacajem je ulovila lignju, zatim drugu i trecu...😊vaga je pokazala 0,73kg
Poslano sa mog SM-G955F koristeći Tapatalk
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Molimo prijavite se
Svaka čast! Pozz s Raba!😊Katatunga napisao: Pozdrav narode, evo da se i ja javim sa updateom, sjeverni Jadran postao aktivniji, evo par slikica od jucerasnjeg ulova.. Nadam se da će kod funkcionirati, ako ne otvorite link jer se bas ne snalazim sa imgur-om. Nemojte zamjeriti
Pozdrav!
https://imgur.com/a/DbLvAGy
Molimo prijavite se
Ocu prijatelju, samo da rijesim taj logo i eto mene😉tuvok1976 napisao: Pozdrav,
vidim da pojedini lignjolovci ovdje prikazuju svoje ulove. Pa zašto to ne objavljujete u Ludo more liga. Isprintate logo i lignje slikate s logom. Ako niste u mogućnosti printati uzmete komad papira i napišete Ludo more liga 2018 i slikate lignju s tim papirom.
Sve je lipo ZEUS objasnio u pravilima.
Molimo prijavite se