"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Električni motor kao pomoćni

Više...
akragulj's Avatar 19 Tra 2020 16:12 #1 od akragulj
Pozdrav svima.
Možda netko ima iskustva sa električnim motorom kao pomoćnim, pa da mi pomogen u mojim razmišljanjima.
Evo o čemu se radi:
Imam barku Artu velu sa kabinom, teška je oko 500 kg (5m dužina). Na njoj je motor mercury 8 ks kao osnovni motor.
Dosta često idem u ribolov i moram se voziti kojih 5 milja do pošte. Bio bi sigrniji uz još neki dodatni motor (istina ovaj me nikad nije ostavio nigdje, redovno je servisiran, ali skupilo se i njemu 7 godina).
Razmišljao sam o nekom pomoćnom elektromotoru (npr vidim u Bauhausu ima Talamexov model TM 48 za prlovila do 1450 kg - potisak 48 lbs što je cca 22 kg). Elektromotor, prije svega zbog njegolve male težine, a i ujedno bi mi dobro došao za panulu.
U ribolov idem na ovu udaljenost isključivo po sigurnom i dobrom vremenu, jer se radi o podvelebitskom kanalu, teko da opcija ovog pomoćnog motora nije za slučaj lošeg vremena, več za slučaj da glavni motro ne upali, naletim na neku glupost i pukne štift i 100 drugih takvih slučajeva (tko je na moru zna o čemu govorim).

Koristio bi akumulator od 125 AH, a imam u planu i staviti na krov solarni panel od cca 100W. Akumulator bi se tako punio preko motora i solarnog panela. Prema nekim mojim izračunima, uz brzinu od 3,5 čvora, ovaj akumulator bi trebao raditi do 3 sata, a ja uz tu brzinu s ovom barkom pređem 5 milja za 1,40h.
Napominjem još jednom ne uzimam u obzir buru, loše vrijeme i dr. jer u tim situacijama nisam preko kanala.

Ima li tko slličnih iskustava i da li negdje griješim u mojim proračunima.

Molimo prijavite se