"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Ceco čini mi se da njima treba što brže vuć kad je vidim kako sporo pliva uz varalicu. Što kažeš?
Aha, misliš u istom spinu mjenjat brzinu. Čas brzo, pa sporije, pa opet brzo, ali stat nikako?
Tako ja koristim za a volo.
Sistem je dobar.Ali isto nakon svakog griza pregledaj sajlu...
Meni su palamide i strijelke znale toliko oštetit tu sajlu da je to strašno.
Kad bacis, jel treba beknut tu i tamo ili samo pustit da pada?
Sto se tice nadivanja jeske, kliznu udicu kacit za gornju usnu, a ovu fiksnu udicu ispod ledjne peraje?
Fiksnu ja kroz kičmu pa vratim nazad odmah iza glave ,a kliznu negdje na polovini tijela ili zadnjoj trećini.
Tako da je rep prema štapu ,a glava od štapa i još stavim lažni čvor na rep.
Ja nekad trznem ,najčešće pustim do dna da pada i tako sam uspio oradu uloviti više puta.
Ako sam dobro shvatio sa sailom uspijes napravit mrtvi cvor i jos Oradu ulovit? A koje se rasprave vode o fluocarbonima!)))
Bilo je to prije dobrih 30 godina, a da nisam vidio nebi vjerovao, ali covjek je u Nerezinama (turista, ociti amater) uhvatio Brancina na najlon od nekih 0.50 na kraju kojeg je bila sajla i trokraka udica a sve je bilo nadopunjeno plovkom koji je bio napravljen od plutenog cepa za bacve. Ocito mu je netko dao sistem za stuke kad je odlazio na godisnji. Sve je to jeskao sa komadicima sardele koju je kupio zamrznutu u marketu. I izvadio je Brancina na opce cudjenje lokalne publike, i moje naravno.
I brancina sam isto uspio na ovaj sistem dignuti dvaput. Jednom 0.5kg drugi put 1kg.
A ovo za oradu je istina pročeprkam po slikama pa stavim. Nisam siguran imam li sliku sa brancinom.
Pa tako se lubin najlakše i lovi.Fiksna i klizna udica - na njima ješka, klizni plovak (prolazni plovak)od 20 ili 25 grama, stoper kojim reguliraš dubinu i to je to.Možeš koristiti match štap ili spin štap duži od 2,5m.
Lubin je prevenstveno strvinar i puno se bolje lovi na gore opisani način nego na spin.
A volo je zakon tehnika.Nema te ribe koju nečeš uhvatiti.Ja ga prakticiram sa štapovima od 3-14 do 10-30 i to bez predveza od fc ili sajle.Par puta godišnje nešto jako i krupno(možda strijelka) razvali najlon i to je to.
Gušt je loviti a volo spin štapom.
Ja sam samo jednom i tada sam imao najveću strijelku na štapu, ali pametnjaković nisam stavio sajlu pa je pregrizla dvostruki predvez.
Sistem je kao za štuku na slatkim vodama.
Na osnovu ide plovak 20-30g. olovo 20-30g pa stoper, vrtilica (zogulin, virbla) i sajla.
Na sajli ovisno od veličine žive ješke broj udica. Ja sam lovio na živu iglicu i imao sam dvije udice, jednu u leđima bliže glavi, a jednu u repu. Ako loviš na manju ribu, onda samo trokuka u leđa. Paziš da ne oštetiš kralježnicu da ti riba bude što dulje živa.