"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Pomoć oko izbora štapa SHIMANO VENGEANCE BX SEA BASS ili Okuma Helios SX

Više...
akragulj's Avatar 12 Velj 2020 21:00 #1 od akragulj
Pozdrav svima i unaprijed hvala na pomoći.
Do sad sam uglavnom panulao zubace ali i zapostavio druge tipove ribolova. Trebao bi pomoć oko izbora štapa prvenstveno za spin brancina (eventualno kakve strelke, škombri, šaruna). Cijena maksimalno do 500 kn. Lovim iz barke

Čitajući forum suzio sam izbor na tri štapa:
1) Okuma Helios SX 222 cm 12-35 g
2) Okuma Hexana 240 cm 10-36 g i
3) SHIMANO VENGEANCE BX SEA BASS 240 cm 10-50g

O ovom SHIMANO-vom štapu nisam našao nikakve komentare. Da li ga je netko koristio? Koji bi bio najbolji izbor između ovih štapova. Hvala.
Andrej

Molimo prijavite se

 • Luki
 • Luki's Avatar
 • Stalni korisnik
 • Stalni korisnik
Više...
Luki's Avatar 13 Velj 2020 09:18 #2 od Luki
Ja imam helios sx 15-40 240. To mi je prvi spin štap i prezadovoljan sam sa njim.

Poslano sa mog ANE-LX1 koristeći Tapatalk

Molimo prijavite se

Više...
Ilija Gromovnik's Avatar 13 Velj 2020 12:22 #3 od Ilija Gromovnik
U tom platnom razredu se da pronaći dosta solidnih štapova , osim Okume predlažem ti da pogledaš malo i štapove iz reda Savage Gear-a , recimo za ovo što tražiš bih ti preporučio jedan od štapova iz Black Savage Spin serije. Imaš dosta tu modela za izabrat no dobro je što pokrivaju širok dijapazon spin i jig tehnika te nisu pretjerano dugi što znači da su lakši za rukovanje pogotovo kada loviš iz barke :)!
https://www.youtube.com/watch?v=iGxQX2rFR3M

Ča me tako gljedaš?!

Molimo prijavite se

 • Baćo68
 • Baćo68's Avatar
 • Doktor foruma
 • Doktor foruma
 • Nikad nije kasno početi
Više...
Baćo68's Avatar 13 Velj 2020 14:41 #4 od Baćo68
Mislim da je helios tu priča za sebe...
Iako bi i ja malo bacio oo na black savage... imam ga i odličan je!

Riba(r) ribi grize rep

Molimo prijavite se

Više...
akragulj's Avatar 13 Velj 2020 18:52 - 13 Velj 2020 21:02 #5 od akragulj
Hvala na odgovorima.

Kad spominjete Savage, da li je u toj kategoriji i Savage Gear MPP2 Spin 221 cm 12-35g?

Također, da li netko ima iskustva i sa ovim štapom: Daiwa Ninja X Jiggerspin 240cm 8-35g?
Zadnja izmjena: 13 Velj 2020 21:02 od akragulj.

Molimo prijavite se

Više...
Ilija Gromovnik's Avatar 13 Velj 2020 22:02 #6 od Ilija Gromovnik
Što se Black Savage-a tiče , on je nešto kvalitetniji štap(lakši , brži i osjetljiviji) od tog MPP-a ako se na to odnosilo tvoje pitanje...što se ove daiwe tiče mislim da sam je jednom imao u rukama kada sam gledao štapove neke u ribolovcu ali naravno to je bilo davno a i prekratko iskustvo da bih mogao napisat njegovu recenziju i detaljan opis njegovih sposobnosti. Jedino što mogu ovako reći je da mi se Black Savage više sviđa i optički a i po kvaliteti izrade :) , na kraju ti plaćaš i tvoj je izbor , znam kako frustrirajuće nekad zna biti odabir štapa ili opreme generalno govoreći. Tako da te razumijem i naravno želim ti puno sreće i uspjeha što god na kraju izabrao!

Ča me tako gljedaš?!

Molimo prijavite se

Više...
akragulj's Avatar 13 Velj 2020 23:26 #7 od akragulj
Hvala svima na pomoći
Naručio jedan Savage Gear Black Savage Spin 7'3'' 220cm 20-60g i jedan Okuma Helios SX Spin 222cm, 12-35g i uzeo jednu rolu Okuma Ceymar - CXT-40.
Kad sve isprobam javim što mi se više sviđa. :)

Molimo prijavite se

Više...
ico0705's Avatar 01 Ožu 2020 10:00 #8 od ico0705
Poz!
Malo sam tražio po forumu,, ,ali nisam našao prilog, sugestiju kako tretirati odnosno eventualno zaštititi vodilice na štapu. ako prsteni nisu od inoxa, odnosno utjecaja soli prilikom ribolova na moru.
Ćitao sam na nekim forumima da koriste nekakve sprejeve,premaze na bazi silikona pa premazi sa nekim uljima te da navodno ima za kupiti nekakav jako ućinkoviti sprej preko e-bay-a, ustvari ništa konkrektno. Da li i kako vi koji imate malo osjetljivije vodilice to rješavate...znam da ne postoji sredstvo koje će sto posto djelovati, ali ipak uz višekratno i periodićno tretiranje vjerujem da se može koliko toliko uspješno sanirati odnosno produžiti vijek vodilica i zaštiti od korozije...
Ako netko ima iskustva o tome , bio bih zahvalan da to podijeli na forumu.
L.P. i hvala na odgovoru!:)

Molimo prijavite se

 • Igor
 • Igor's Avatar
 • Majstor foruma
 • Majstor foruma
Više...
Igor's Avatar 01 Ožu 2020 10:32 #9 od Igor
Da budeš 100% siguran tuširaj štap u slatkoj vodi nakon svakog ribolova.
I neće bito korozije sigurno.

Molimo prijavite se

Više...
ico0705's Avatar 01 Ožu 2020 13:47 #10 od ico0705
Igore to se radi bez obzira na stanje pribora... ali vrlo dobro je poznato da sol uvijek nađe puteve da napravi moguću štetu...Ja tako tretiram ne samo štapove nego i role poslije svakog korištenja na moru...ovdje je pitanje da li tko koristi kakvo sredstvo protiv korozije.. naravno to se stavlja kao preventiva da koliko toliko bude zaštita na materijalu, a nakon toga se ćisti i opet se nanosi novi sloj kao pasta lil kao sprej.Isto tako znamo da i najbolji inox vremenom dobije patinastu fleku, ali postoje specijalna pasta s kojom taj isti inox opet postane kao nov... to znam iz osobnog iskustva ,,,svake godine sam morao u proljeće utrljati pastu na inox cijevi od balkona,koja je bila dosta skupa i nakon toga dobro glancati po cijevima da se vrati stari sjaj.
Vjerujem da sigurno netko na taj naćin pokušava zaštiti mislim konkretno na vodilice koje su možda najizloženije utjecaju soli iz mora...
Stoga bih zamolio nekoga koji tako radi i tretira svoje vodilica na naćin da ih ili spreja ili maže nekakvim sredstvom koje je dosta dobro učinkovito da napiše kako se zove to sredstvo i gdje se može kupiti...
Hvala na odgovorima!
L.P.:)

Molimo prijavite se

Više...
Waterfall's Avatar 01 Ožu 2020 16:50 #11 od Waterfall
Ico, sve ograde u primorju ako su od Inoxa onda bi to trebao biti Inox 316.
Ali zbog cijene tog materijala koji je puno skuplji od "obicnog" mnogi se odluce na jeftiniju varijantu Inoxa koji je sasvim dobar za kontinent ali ne i za primorje. Naravno, ovo jeftinija varijanta shvatite uslovno jer i taj nije bas jeftin.
Tako je i sa ribolovnim priborom. Obicno je sasvim obicno pranje sa tekucom slatkom vodom dovoljno da do korozije ne doide. Naravno, ako koristimo pribor koji je i namjenjen za more.
Hvala: Igor

Molimo prijavite se

Više...
ico0705's Avatar 01 Ožu 2020 17:10 #12 od ico0705
Waterfall, sve je to meni jasno... toćno si napisao... ali ja pitam jednostavno pitanje: da li postoji kakav bezbojni zaštitni premaz ili sprej za keramičke vodilice čiji prsteni nisu od inoxa....
L. P.

:)

Molimo prijavite se

Više...
Ilija Gromovnik's Avatar 01 Ožu 2020 17:17 #13 od Ilija Gromovnik
U večini slučaja zaista je dovoljno jednostavno istuširat štap i rolu laganim mlazom nakom intenzivnog lova u slanoj vodi i oko toga se slažem sa prethodnim navodima kolega ovdje. Ja se bavim ribolovom već par godina i isključivo lovim na moru s kraja te lovim dosta često i imam dosta štapova te nisam primjetio do sada nekakvu koroziju ili oksidaciju vodilica na bilo kome od mojih štapova iako ih minimalistički održavam:) ! Što se tiče nekakvih sprejeva i zaštitnih sredstava imam par bočica od jednog PENN-ovog sredstva anti-korozijskog sa kojim prijeđem ponekad rolu i vodilice štapa nakon što ih isperen i prije nego što se uputim na more...imaš ga kod nas za kupit u kapitalcu i mislim da nije ni previše skupo...poslat ću ti sliku ovdje!

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1113/3212/products/image_e9c46a90-5b17-40ae-9ec7-b11f5d667806_1024x1024.jpg?v=1571439536

Ča me tako gljedaš?!

Molimo prijavite se

Više...
ico0705's Avatar 01 Ožu 2020 18:38 #14 od ico0705
Ilija, hvala na brzom odgovoru...
Imam par spin štapova ali na jednom koji je dugo stajao u garaži na moru primijetio sam na prstenovima vodilica malo mjestimice zelene patine koju sam sanirao.... možda ima još koja pikica... e sad bi htio ta sanirana mjesta na neki način zaštititi... keramika je super štap mi je jako sačuvan pa bi ga htio aktivirati....
patinu sam skinuo kombinacijom octa sode bikarbone i uz pomoć četkice za zube.... ova kombinacija prolazi samo ako nema puno korozije.... hvala na linku.... mislim da to mogu kupiti u Maguru u ZG jer sam kod njih kupio ulje za rolu od Pena... ako imaš još kakav savjet u vezi moga pitanja ili netko sa Foruma unaprijed hvala.
L. P.

Molimo prijavite se

 • Tuna
 • Tuna's Avatar
 • Novi korisnik
 • Novi korisnik
 • Ribee ribe
Više...
Tuna's Avatar 25 Tra 2020 00:53 - 25 Tra 2020 01:54 #15 od Tuna
Pozdrav,
Možda nije točna tema za moja pitanja, ali ako mi možete pomoći i reći da li se isti štapovi mogu koristiti i za ribanje sa stijena odnosno sa kraja?
Već neko vrijeme tražim i čitam po forumu o štapovima i rolama, pa se ne mogu odlučiti. Ribam većinom na Konavoskim stijenama i na jednoj od prošlih tema na forumu o rockfishingu, čini mi se 2015. godine, neke od preporuka su bile da se za ovo područje zbog stijena i kamenitog dna trebaju koristit štapovi od 3 do 4 metra i nekih 150-200g. Čini mi se to puno za današnje standarde štapova, pa me zanima mogu li se navedeni štapovi koristiti i u te svrhe pošto je upit bio na ribanje iz barke.
Okuma Hexana Spin koje sam gledao i koje me zanimaju su 300cm / 15-50gr ili 270cm / 20-60gr.
Okuma helios sx 270cm/20-60gr

Možete li mi savjetovati jesu li navedeni dobri ili da pogledam neki drugi štap tipa Daiwa i rolu koja bi odgovarala mojim željama. a da ste upoznati s njima? :cheer:
Ovi štapovi koliko sam shvatio se koriste pretežito za varalice iako ja nisam iskusan sa njima, ali bi svakako pokušao i želio naučiti, a ujedno htio bi ribat i sa nekom dobrom ješkom + olovo, to jest bez varalice naravno. Je li to moguće mijenjanjem predveza da odgovara jednako za jedan i drugi način?
Unaprijed hvala

:P
Zadnja izmjena: 25 Tra 2020 01:54 od Tuna. Razlog: greška u tekstu

Molimo prijavite se

Više...
akragulj's Avatar 25 Tra 2020 11:43 #16 od akragulj

Tuna napisao: Pozdrav,
Možda nije točna tema za moja pitanja, ali ako mi možete pomoći i reći da li se isti štapovi mogu koristiti i za ribanje sa stijena odnosno sa kraja?
Već neko vrijeme tražim i čitam po forumu o štapovima i rolama, pa se ne mogu odlučiti. Ribam većinom na Konavoskim stijenama i na jednoj od prošlih tema na forumu o rockfishingu, čini mi se 2015. godine, neke od preporuka su bile da se za ovo područje zbog stijena i kamenitog dna trebaju koristit štapovi od 3 do 4 metra i nekih 150-200g. Čini mi se to puno za današnje standarde štapova, pa me zanima mogu li se navedeni štapovi koristiti i u te svrhe pošto je upit bio na ribanje iz barke.
Okuma Hexana Spin koje sam gledao i koje me zanimaju su 300cm / 15-50gr ili 270cm / 20-60gr.
Okuma helios sx 270cm/20-60gr

Možete li mi savjetovati jesu li navedeni dobri ili da pogledam neki drugi štap tipa Daiwa i rolu koja bi odgovarala mojim željama. a da ste upoznati s njima? :cheer:
Ovi štapovi koliko sam shvatio se koriste pretežito za varalice iako ja nisam iskusan sa njima, ali bi svakako pokušao i želio naučiti, a ujedno htio bi ribat i sa nekom dobrom ješkom + olovo, to jest bez varalice naravno. Je li to moguće mijenjanjem predveza da odgovara jednako za jedan i drugi način?
Unaprijed hvala

Molimo prijavite se

Više...
akragulj's Avatar 25 Tra 2020 11:50 #17 od akragulj
Tuna
Ako se misliš baviti shore jiggingom onda ti ovaj štap Okuma Hexana 300cm / 15-50gr i može proći, ali bolje uzmi nešto do 60 ili 80 g.
Što se tiče nekog lova s ješkom i olovom ovo su ti prenježni štapovi za to. Ja bi radije uzeo nešto čvršće i jače npr. odličan štap i ne tako skup je: Daiwa Seahunter 2,40m 100-200g Pilk. Potraži ga u dućanima na netu.
LP.
Andrej
Hvala: Tuna

Molimo prijavite se

 • Tuna
 • Tuna's Avatar
 • Novi korisnik
 • Novi korisnik
 • Ribee ribe
Više...
Tuna's Avatar 25 Tra 2020 19:03 #18 od Tuna
Hvala na savjetu :like:
Daiwa Seahunter 2,40m 100-200g Pilk, sam pogledao i čini mi se dobar, samo što nisam baš siguran zbog dužine, možda i ne odgovara zbog tipa terena i onih prethodnih savjeta o duljini za taj tip ribolova.

:P

Molimo prijavite se