"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Preporuka za spinning u i oko Komiže/Visa

Više...
Op_server's Avatar 26 Srp 2017 15:10 #1 od Op_server
Pozdrav!

Višegodišnji sam sportski ribolovac na slatkovodnim vodama, ali kako sam napokon uhvatio vremena za malo duži godišnji na moru odlučio sam ponijeti i nešto opreme te iskušati sreću i na moru. Zbog zapremnine same opreme odlučio sam na more ponijeti opremu za spinnig pa bih sad htio sakupiti nekakve osnovne informacije kako bih odmah čim dođem na Vis mogao zabaciti, a ne se tamo živcirati jer sam nešto krivo kupio/napravio/zaboravio. Pročitao sam dobar dio tema sa ovoga forma, međutim, htio bih još neke savjete.

Dakle, bit ću u Komiži i htio bih raznim varalicama loviti razne predatore sa obale.

Raspolažem sa sljedećim:
  • Okuma Hexana 240cm, 10-36g + Okuma Ceymar C30
  • Savagear MP Predator, 240cm, 30-90g + Okuma Ceymar C40
Pitanja su sljedeća:
1. Treba li mi uopće ovaj SG štap za lov sa obale ili sve mogu odraditi sa Okumom? Navedena Okuma ima dosta usku/tanku vršnu vodilicu pa me strah da zbog toga ne dolazi do komplikacija pri zabacivanju.
2. Koju debljinu špage/strune staviti na gore navedenu/e rolu?
3. Koji fluorocarbon uzeti? Znam da debljina FC-a treba biti nešto manja od debljine špage/strune, ali mi nije jasno koliko dug mora biti FC predvez?
4. Za spajanje špage i FC-a koristite većinom FG knot ili double-double uni knot - koji čvor i koju kopču koristite na drugom kraju predveza (tamo gdje dođe varalica)
5. Iako ste o varalicama ovdje 3 Biblije napisali i ja ću opet pitati za savjet - možda ima neka koja baš na južnim obroncima Visa radi najbolje? :)
6. Na koju vrstu ribe da se skoncentriram? Kad da lovim? Na kojoj mikrolokaciji?

Unaprijed zahvaljujem na konstruktivnim savjetima.

Molimo prijavite se

Više...
Bambus's Avatar 26 Srp 2017 23:15 #2 od Bambus
Pozdrav OP,

1) Naravno, jači štap je dobrodošao ali s ovom Okumom možeš izvući uglavnom sve s kraja do 7/8kg, imam isti usput.

2) Upredenica 0.16 - 0.18mm PE 1.2 - 1.5 za prvi set s Okumom i manjim Ceymarom, a za jači set može deblje, 0.20mm upredenica.

3) Ne. Debljina FC-a mora biti malo deblja od debljine špage. Za brancine i ostale opreznije vrste koristi tanji predvez od 0.20 - 0.25mm a za ostale pelagične vrste slobodno pojačaj od 0.30 - 0.40mm. Duljina predveza oko 1m u oba slučaja.

4) FG čvor je najbolji ali može i UNI-UNI, meni konkretno nikad nije puknuo, neće ni tebi. Manje kopčice tipa DECOY ili Daiwa Tournament D Snap ili Egg Snap, ovisno o varalici.

5) Nisam nikad tamo lovio ali kao univerzalnu varalicu bi predložio Rapalu Max Rap 15 i 17cm.

6) Sve ovisi o poziciji. Jako mi je teško odgovoriti na ovo pitanje.
Hvala: Op_server

Molimo prijavite se

Više...
zeusfaber's Avatar 28 Svi 2018 12:16 #3 od zeusfaber
Sad meni treba pomoć. Ovaj vikend smo na Visu, svaki savjet je dobrodošao :cheer:

Molimo prijavite se