Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 17 Srpanj 2014 13:05 Napisao 

Šime Stipaničev vs. Pijavica / Video

Šime je jedan 3 Hrvata koji su ikada samostalno preplovili ocean

Morski vuk, jedriličarski ovisnik, najveći hrvatski morski avanturist, legenda - Šime Stipaničev. Teško je pronaći epitete za čovjeka koji je upicanio zapuštenu i korovom obraslu jedrilicu i s njom i bocom vlastitog maslinovog ulja sam preplovio Atlantik...

"Samačko jedrenje je uvijek takvo: ljepota i patnja u kojoj postaneš jedno s jedrilicom" - kaže Šime. Evo jedan Šimin susret s pijavicom 20 milja istočno od Syracuse na Siciliji. 15.10.2011. ujutro oko 8-9 sati.

Šime Stipaničev vs. Pijavica

Pijavica

Pijavica je atmosferski vrtlog kratkog trajanja koji se pri vrlo nestabilnoj atmosferi formira ispod olujnog kumulonimbusa. Može se pojaviti iznad mora ali i iznad kopna. Mnogi smatraju da je upravo morska pijavica manji tornado kojeg u prijelazu s mora na kopno valja smatrati tornadom. Nerijetko se može vidjeti više pijavica istovremeno. Protežu se od oblaka do morske površine, promjera od 20 do 100 metara. Pijavice u pravilu traju do 10 minuta, ponekad i do sat vremena! Brzina pijavice u pravilu nije velika međutim može se kretati iznad 50 km/h. Pijavica snažno uzburkava more i može potopiti čamce, a prijeđe li na kopno može uzrokovati ozbiljne materijalne štete.

Pročitano 4061 puta