Petak, 05 Prosinac 2014 11:30 Napisao 

Primirje za srdelu

Veselimo se Badnjem danu i odlasku na peskariju u cik zore, u nadi da nas tamo čeka velika freška jadranska srdela i nasmiješena lica hrvatskih ribara.

Na snagu je stupila dopuna Pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plivaricom srdelarom...

Ribari nisu oduševljeni odlukom međutim neće se protiviti mjerama Ministarstva poljoprivrede jer su zadovoljni ulovom koji je ove godine u prvih 10 mjeseci nadmašio cijeli prošlogodišnji ulov. Uvedena je zabrana korištenja ove mreže i to od 1. prosinca u 12:00h do 14. prosinca  u 12:00h i od 24. prosinca u 12,00h do 14. siječnja u 00,00h.

Da napomenemo, lovostaj na srdelu bio je od 15. prosinca do 15. siječnja. Upravo na vrhuncu mrijesta srdele. Podjelom zabrane lova na dva perioda omogućuje se da srdela naraste i da je imamo frešku, upravo za vrijeme blagdana što nije bio slučaj proteklih godina.

Veselimo se Badnjem danu i odlasku na peskariju u cik zore, u nadi da nas tamo čeka velika freška jadranska srdela i nasmiješena lica hrvatskih ribara.

Riba Srdela (Sardina pilchardus) - Saznaj više

Pročitano 2213 puta
Molimo vas da se ulogirate kako bi mogli komentirati

Korisnici u ovom razgovoru

2 Komentari | Dodaj svoj
 • Na svaku ribu u Jadranu treba uvest lovostaj od najmanje jednog kvartala u godini, i to u vremenu mrijesta. Druga stvar, nužno je povećat minimalnu lovnu težinu na makar desetinu max velične za svaku pojedinu vrstu. I treće, potrebno je proglašavat zabranu lova na pojedinim lokalitetima od recimo godinu dana, a ta područja bi se mijenjala svake godine na način da tako bude obuhvaćen čitavi naš dio Jadrana. Ipak, najvažnija stvar bez koje sve ovakve i slične mjere padaju u vodu je obavezno proglašenje ZERP-a i njegovo striktno provođenje u praksi. Svim prekršiteljima bi bez razmišljanja trajno oduzeo sva sredstva kojima je prekršaj počinjen, pa bio to samo štap i rola ili veliki kočarski brod ili plivarica!

  Sviđa mi se 1 Kratki URL:
 • Damire, znate što je problem - ko se još sjeća što je ZERP? Kad se prvi put spomenuo svi su se digli na noge i brujali o gospodarskom pojasu, nedodirljivom Jadranu, našoj povijesti i tradiciji. Čim su mediji prestali pisati, nitko više ne obraća pažnju. Kladim se da ih pola ne zna ni što ZERP znači. :(

  Sviđa mi se 0 Kratki URL:
Prijava
x
x
Registracija
x

LudoMore.com Majice!

Ribe Jadrana

Pomorci
pišite nam

Zadnji komentari

Ima ih Maguro isto kao i Malice 130
bilo bi danas ribe da postoji kontrola i red na moru
Nažalost imam osjećaj da je više krivolovaca ...

Lovostaji

 • Drozd - Trajno
 • Kavala - 15.5. - 15.7.
 • Rakovica - 1.6. - 30.11.
 • Kirnje - 1.7. - 31.8.
 • Jastog - 10.9. - 15.5.
 • Hlap - 10.9. - 15.5.
 • Tuna - 1.1. - 1.4.
 • Iglun - 1.10. - 30.11. i 1.3. - 31.3.

Saznajte sve informacije o lovostajima i minimalnim veličinama dozvoljenim za lov.