Petak, 05 Prosinac 2014 11:30 Napisao 

Primirje za srdelu

Veselimo se Badnjem danu i odlasku na peskariju u cik zore, u nadi da nas tamo čeka velika freška jadranska srdela i nasmiješena lica hrvatskih ribara.

Na snagu je stupila dopuna Pravilnika o obavljanju gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plivaricom srdelarom...

Ribari nisu oduševljeni odlukom međutim neće se protiviti mjerama Ministarstva poljoprivrede jer su zadovoljni ulovom koji je ove godine u prvih 10 mjeseci nadmašio cijeli prošlogodišnji ulov. Uvedena je zabrana korištenja ove mreže i to od 1. prosinca u 12:00h do 14. prosinca  u 12:00h i od 24. prosinca u 12,00h do 14. siječnja u 00,00h.

Da napomenemo, lovostaj na srdelu bio je od 15. prosinca do 15. siječnja. Upravo na vrhuncu mrijesta srdele. Podjelom zabrane lova na dva perioda omogućuje se da srdela naraste i da je imamo frešku, upravo za vrijeme blagdana što nije bio slučaj proteklih godina.

Veselimo se Badnjem danu i odlasku na peskariju u cik zore, u nadi da nas tamo čeka velika freška jadranska srdela i nasmiješena lica hrvatskih ribara.

Riba Srdela (Sardina pilchardus) - Saznaj više

Pročitano 2586 puta
Molimo vas da se ulogirate kako bi mogli komentirati

Korisnici u ovom razgovoru

2 Komentari | Dodaj svoj
 • Na svaku ribu u Jadranu treba uvest lovostaj od najmanje jednog kvartala u godini, i to u vremenu mrijesta. Druga stvar, nužno je povećat minimalnu lovnu težinu na makar desetinu max velične za svaku pojedinu vrstu. I treće, potrebno je proglašavat zabranu lova na pojedinim lokalitetima od recimo godinu dana, a ta područja bi se mijenjala svake godine na način da tako bude obuhvaćen čitavi naš dio Jadrana. Ipak, najvažnija stvar bez koje sve ovakve i slične mjere padaju u vodu je obavezno proglašenje ZERP-a i njegovo striktno provođenje u praksi. Svim prekršiteljima bi bez razmišljanja trajno oduzeo sva sredstva kojima je prekršaj počinjen, pa bio to samo štap i rola ili veliki kočarski brod ili plivarica!

  Sviđa mi se 1 Kratki URL:
 • Damire, znate što je problem - ko se još sjeća što je ZERP? Kad se prvi put spomenuo svi su se digli na noge i brujali o gospodarskom pojasu, nedodirljivom Jadranu, našoj povijesti i tradiciji. Čim su mediji prestali pisati, nitko više ne obraća pažnju. Kladim se da ih pola ne zna ni što ZERP znači. :(

  Sviđa mi se 0 Kratki URL:
Prijava
x
x
Registracija
x

LudoMore.com Majice!

Ribe Jadrana

Pomorci
pišite nam

Zadnji komentari

Tko god da je ispekao ovog Vuka ja mu skidam kapu. Vrhunski odradjeno. Jedina zamjerka je sto je pij...
Jedna tuzna prica:
https://www.youtube.com/watch?v=3TkqeniNQfo

Lovostaji

 • Drozd - Trajno
 • Kavala - 15.5. - 15.7.
 • Rakovica - 1.6. - 30.11.
 • Kirnje - 1.7. - 31.8.
 • Jastog - 10.9. - 15.5.
 • Hlap - 10.9. - 15.5.
 • Tuna - 1.1. - 1.4.
 • Iglun - 1.10. - 30.11. i 1.3. - 31.3.

Saznajte sve informacije o lovostajima i minimalnim veličinama dozvoljenim za lov.