Četvrtak, 22 Rujan 2016 23:22 Napisao/la  Božo

UL Rock Fishing, Light Rockfishing, Rock Fishing!

Ultra Light Rock Fishing

Evo malo mojih spoznaja i iskustava o UL Rock Fishingu, Light Rockfishingu, Rock Fishingu, ili kako ga već sve ne zovu. Dakle, UL/L Rockfishing je najzastupljeniji, kao i sve modernije tehnike ribolova, u Japanu, a pod tim pojmom tamo podrazumijevaju uglavnom lov na male predatore Aji (rođak šaruna, iako su uglavnom malo manji) i Mebaru (meni osobno djeluje kao neka mala vrsta kirnje) sa obale...

Uglavnom, svi manje više znamo prehrambene navike, staništa i kretanje šaruna, dok se Mebaru uglavnom lovi na dnu (uglavnom kamenito, škarpe i sl.). E sada, obzirom da navedene riblje vrste imaju dosta meka usta, pametne japanske glave su se tome dosjetile i prilagodile im maksimalno pribor i mamce.

Sarun

Kod nas se ovim pristupom uspješno love šaruni, lokarde, ušate, pirke, modraci, glavoči, pauci, špari, manji brancini i ostale male "ribetine" koje nam pri klasičnom špinanju dozlogrđuju.

Štapovi

U UL/L Rock Fishingu generalno govorimo dvije osnovne vrste namjenskih štapova (špinerski UL i L), a to su oni "Tubular tip" iliti šuplji-klasični vrh, i "Solid tip" iliti puni vrh, koji može biti od fiberglasa ili punog grafita (puno zastupljeniji), no za napomenuti je da postoji još dosta podvrsta. Općenito govoreći, štapovi za UL/L Rockfishing rade se u dužinama od 5" do 9" (Long Cast modeli) i težine bacanja od 0,5 do max 20 grama, linija upredenice od PE 0.15 do PE 1.0, odnosno najlona-estera-FC-a nosivostido 6 lb. "Tubular tip" štapove karakterizira "fast i extra-fast" akcija, iako imaju relativno mekan i osjetljiv vrh, dok "Solid Tip" štapove karakterizira "extra fast" akcija. Mišljenja sam da su "Tubular tip" štapovi dosta univerzalniji, jer bez problema možemo raditi sa silikoncima, voblerima i malim casting jigovima, a samim time i primjenjiviji kod nas, dok su "Solid tip" štapovi primjereniji korištenju silikonaca i malih casting jigova. "Solid tip" štapovi su u pravilu osjetljiviji i osjeti se doslovce svaki trkac, iako je vođenje voblera i kontra sa istima malo zeznutija zbog punog vrha vrha.

(Neki proizvođači: Shimano, Daiwa, Major Craft, Palms, Tailwalk, Prox, Nissin, Reins, Graphiteleader, Tenryu, Tict, 34, Nories, Yamaga Blanks, Sakura i sl.)

Usata

Role

Ajmo dalje, role koje bi bilo poželjno koristiti su one veličine 2000, 2500S, 2500, C3000 po Shimanu i 2500, 2000 po Daiwi (2506, 2508 i 2004). Obzirom da pričamo o nekom UL/L ribolovu, postavlja se pitanje zašto ne koristiti manje role, a tu se nameće odgovor da se u radu s rolama "srednje" veličine špule manje petlja, uvrće šapaga i najlon (feder efekt i sl.), kao i to da sa većom-širom špulom dobivamo i dalji izbačaj. Što se tiče prijenosa, iz mojeg iskustva je bolje da je veći-viši, jer ipak se koriste lagani mamci, očekivana lovina nije toliko velika, a neke mamce stavrno trebamo i brže voditi (ukoliko lovimo dalje od obale i u dubini, a zona lova je jako mala, bržom rolom ćemo prije privući mamac i ponovno ga plasirati u zonu lova), dakle snaga same role ne dolazi puno do izražaja. Također, bitno je da role nisu teške, jer ćemo time narušiti ravnotežu ionako laganih štapova.

(Proizvođači: Daiwa, Shimano, Spro, Ryobi, Tica i sl. bitno je da se mogu koristiti u slanoj vodi)

Pirka

Upredenice i Predvezi

U UL/L Rock Fishingu se kao osnova koriste uglavnom upredenice (japanski sustav obilježavanja) PE od 0,15do max. PE 0.8 i Fluorkaboni (FC) nosivosti do max. 6lb (bitno je uskladiti sa štapom). Upredenicom dobivamo bolji kontakt s mamcem, a budući da je tanja od najlona iste nosivosti, naravno dalji izbačaj. Mana upredenice je što se otežano koristi za vjetrovitog vremena (UL štapovi, micro vodilice, vjetar ....), pa tu dolazi do izražaja upotreba Fluorokarbona kao osnove-bitno je voditi računa pri kupnji da se ne uzima FC za predveze (leader ), već da se uzme onaj kojemu je namjena da se namota na rolu i koristi za varaličarenje.

Obzirom da su tanke upredenice dosta osjetljive na kamenje, stijene i krzanje općenito, da bi se to izbjeglo, a i da se izbjegne eventualna vidljivost upredenice u moru, kao predvez se koristi Fluorkarbonski predvez (otporniji na krzanje, krući i zahvalniji za prezentaciju), koji vežemo nekim od provjerenih čvororva: dupli uni, Albright, Alberto, pojednostavljeni FG i sl. (zadnjih nekoliko godina koristim ovaj zadnje spomenuti i mogu samo reći - topla preporuka).

(Proizvođači: Sunline, Varivas, YGK, Gosen, Untika, Power Pro i sl.)

Pauk

Varalice

Ukoliko se koriste silikonci, poželjno je koristiti neotežane udice (Wormice) na Texas, Carolina, Drop Shot montažama, kao i jig glave u veličinama od 8 do 2 i težinama glave od 0,5 do 7 grama. Uglavnom, ukoliko lovim silikoncima shad oblika korstim klasične okrugle jig glave, a kod silikona worm oblika koristim dart jig glave, koje toplo preporučam. Jig glave nastojim vezati direktno na predvez, bez kopče, no ukoliko često mjenajm različite tipove varalica, koristim kopče. Naravno, poželjno je koristiti udice renomiranih proizvođača kao što su Owner, Gamakatsu, Sasame, Decoy i sl.

A sada, najkompleksnije područje-varalice, na kojemu se neću naravno puno zadržavti, jer ionako dugačkom postu ne bi bilo ubrzo kraja. U UL/L Rock Fishingu koriste se silikonci u svim oblicima, dakle wormovi, minnowi, shadovi, craeture, bug i ostalo, metalni mali casting jigovi od 2 do 15 grama, vobleri u svim verzijama, kastmasteri, streameri i još puno toga...

Uglavnom od proizvođača bi naveo slijedeće: Ecogear, Reins, Relax, Profi Blinker, Berkley, Sawamura, Duo, Maria, Rapala, BassDay, Megabass, Jackall, Jackson, Saurus, Ima, Molix, Shout, Daiwa, Tackle House, Sakura, Savage Gear, te mnogi drugi.

Kirnjica

Što se tiče prezentacije mamaca, pali doslovno sve od popanja malim popperima, twitchanje, jiganja, walk the dog, drop shot i dr.- samo nebo je granica.

Moj borbeni komplet

Obzirom da sam se ja bazirao na ribolov šaruna (Aji), time sam se vodio pri kupovini i kompletiranju opreme, a moj trenutni borebeni komplet za UL/L Rockfishing izgleda ovako:

 • 34 Advancement HSR-610, linije nosivosti 0-2.5 lb i težine bacanja 0-3/16, rola Shimano Stella C2000S, osnova-upredenica Varivas Avani Light Game PE 0,2 i predvez Varivas Light Game Shock Leader Fluorocarbon 4lb.
 • štap Yamaga Blanks Blue Current 73/TZ Limited, PE 0.2-0.6 i težine bacanja 0.8-8 grama, rola Daiwa Luvias 2004; osnova-upredenica Varivas Avani Light Game PE 0,3 i predvez Varivas Light Game Shock Leader Fluorocarbon 6lb
 • štap Yamaga Blanks Blue Current 78/M, PE 0.3-0.6 i težine bacanja 1-12 grama; rola Daiwa Luvias 2506H; osnova-upredenica Varivas Avani Light Game PE 0,4 i predvez Varivas Light Game Shock Leader Fluorocarbon 8lb.

Fratar

Brancin

Što se tiče varalica, većim dijelom koristim silikonce shad i worm oblika, i to uglavnom Reins Rockvibe Shad 2" ( u destak boja-bolji su mi se pokazali za hladniju vodu, jer čim zatopli i sitna riba proradi, ako se spuste na dno izvlači se samo prazna udica, jer ga doslovce pojedu); Maria Ma2 Worm 1.8 (bijeli, crveni, naračasti, te glow verzije u spomenutim bojama), Ecogear Grassminow S i SS (sve boje), Ecogear Aji Shokunin 3"; Berkley Nymph i Sandworm, Fish Fry/Baby Sardine. Kod Shad silikonaca nastojim ne koristiti veće od 2", a kod wormova od 3". Uglavnom po danu i sunčanom-prirodnije boje, a po noći i oblačnom-svijetlije i kričavije boje. Što se tiče boja, pokazalo mi se da bijela boja lovi u svim uvjetima.

Kod "hard" varalica dominiraju metalni mali casting jigovi Major Crfat Jig Para, Maria Little Bit i Mucho Lucir, Jackall Aji Mameta i Shout Dangan težine od 3 do 12 grama u raznim dekorima.

Kirnjica

Dalo bi se tu još puno toga za napisati, no kao zaključak svemu, "Rockfishing" nije ništa drugo nego sinergija špinanja, jiganja i mušičarenja, modificirana i prilagođena lovu malih predatora na moru UL/ priborom, a što za cilj ima neizmjerni gušt i veselje nas oportunista sa štapićem u ruci!

Božo

(Tekst i fotografije će se nadopunjavati po potrebi)

Pročitano 6684 puta
Hamag
Prijava
x
x
Registracija
x

LudoMore.com Majice!

Ribe Jadrana

Pomorci
pišite nam

Zadnji komentari

Tko god da je ispekao ovog Vuka ja mu skidam kapu. Vrhunski odradjeno. Jedina zamjerka je sto je pij...
Jedna tuzna prica:
https://www.youtube.com/watch?v=3TkqeniNQfo

Lovostaji

 • Drozd - Trajno
 • Kavala - 15.5. - 15.7.
 • Rakovica - 1.6. - 30.11.
 • Kirnje - 1.7. - 31.8.
 • Jastog - 10.9. - 15.5.
 • Hlap - 10.9. - 15.5.
 • Tuna - 1.1. - 1.4.
 • Iglun - 1.10. - 30.11. i 1.3. - 31.3.

Saznajte sve informacije o lovostajima i minimalnim veličinama dozvoljenim za lov.