"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Ekološke katastrofe

 • Damir
 • Damir's Avatar Autor teme
 • Stalni korisnik
 • Stalni korisnik
Više...
Damir's Avatar 24 Ožu 2015 14:19 - 24 Ožu 2015 18:35 #1 od Damir
Ekološke katastrofe was created by Damir
Danas, 24.ožujka, navršava se punih 26 godina od najveće ekološke katastrofe novijeg doba. Zapravo i ne znam jeli bila koja gora od te, makar po njenim dalekosežnim posljedicama koje još imaju svoj duboki trag.

EXXON VALDEZ, veliki američki tanker, tog je hladnog, maglovitog ožujskog jutra prevozio sirovu naftu iz bogatih nalazišta Aljaske. Prolaskom kroz tjesnac princ William i uplovljavanjem u zaljev COOK, u pokušaju da izbjegne postojeće ledene sante koje su plutale zaljevom, zapovjednik broda je zakasnio u jednom od manevara pa se EXXON VALDEZ nasukao na jedan kameni sprud. U trupu broda se otvorila golema pukotina kroz koju je u more počela istjecat sirova nafta. Prema kasnijoj rekonstrukciji, i na osnovu tada prikupljenih podataka, utvrđeno je da je iz broda u more iscurilo nevjerojatnih 42 milijuna litara sirove nafte!! Uzmimo u obzir jedan važeći parametar radi usporedbe. Jedna kap sirove nafte uzrokuje ekološko zagađenje jednog četvornog metra vodene površine. Koliko kapi ima u 42 milijuna litara nafte i kolika je u konačnici stvarno zagađena površina?

Strašne posljedice te nesreće se osjećaju i danas, 26 godina kasnije. Unatoč tomu što je kompanija EXXON potrošila više od 900 milijuna dolara za sanaciju zagađenog područja, mnoge biljne i životinjske vrste su nepovratno izgubljene za zaljev COOK i tjesnac princ William. U tom se području nalaze čak tri nacionalna parka prirode, i svi dosadašnji pokušaji znanstvenika da vrate vrste kao što su kormorani, kitovi ubojice, pacifička haringa, grbavi kitovi i još mnoge druge, ostali su bezuspješni. Jedini uspjeh je povratak bjeloglavog orla, obične blune i od ribe tek jednu vrstu lososa.

Stanovnicima tog dijela Aljaske, nesreća spomenutog broda srušila je cijeli njihov svijet. Njihovi ribarski brodovi stoje već godinama privezani u lukama, jer kad i ulove koju stotinu kilograma škampi koji su bili njihov glavni ulov, nitko ih ne želi otkupiti. A u međuvremenu su tamošnjim tržištem ribe zavladali ribari iz Azije i uzgajivači ribe iz drugih krajeva Amerike i Kanade. Velika većina od 2500 zlosretnih stanovnika najpogođenijeg mjesta Cordova još uvijek živi od 26 milijuna dolara koju im je na ime štete isplatila kompanija EXXON.

Danas su stručnjaci u dvojbi jeli zapravo sama akcija čišćenja donijela više štete nego koristi obzirom da po njihovom, nafta bi se vremenom ionako razgradila a čišćenjem su u more i u tlo unesene na tone i tone svakojakih kemikalija i deterdženata.

Po nekim prikupljenim podacima tamošnjih službi, zabilježeno je da je zagađeno više od 2000 kilometara obale, da je uginulo preko milijun komada lososa, više od 250 tisuća ptica, na desetke tisuća tuljana i 22 velika kita orijaša.

Ipak, nesreća tankera EXXON VALDEZ nije bila najveća po količini prolivene nafte. Tijekom ratnih previranja na Bliskom istoku je u nekoliko navrata iscurilo i po deset puta više nafte. Ali tamošnje kompanije su bile obučene i spremne za takve situacije tako da su uz pomoć drugih tankera i usisnih pumpi spriječena značajnija zagađenja.

Inače, za čišćenje nastalog zagađenja, kompanija EXXON je ukupno potrošila više od 2 milijarde dolara, a samo za neke sudske parnice koje su završile još preko milijardu dolara. Neke su još u tijeku.

Zašto je ovaj post na "Ludo more"? Valjda zato jer ovi naši kvaziintelektualci iz državnog vrha svojom glupošću i nebrigom guraju Hrvatsku u definitivnu propast! Ne ovakav incident nego i višestruko manji, Jadran će opustošit za mnoga naredna desetljeća. Naša je obala stjrnovita i ne dao Bog nečeg sličnog, možete i zamislit kako bi izgledalo i koliko bi trajalo čišćenje takve obale.

Zamislimo ovu situaciju...olujno i orkansko jugo kakvo je vladalo nad Jadranom ove jeseni i zime nekoliko puta, a sasvim je izgledno da će ih bit još.

Neka stara kanta od tankera nosivosti nekih 200-tinjak tisuća tona sirove nafte ,ili lož ulja ili dizela ili bilo čega drugog, nasuče se po tom orkanu na neki otočić ili kakvu hrid koji je u nas na svakom koraku. Pa se onda od svukuda dovuku Brodospasovi remorkeri, ako ih i uspiju sakupit dovoljno, i rečenu naftom nakrcanu podrtinu otegle negdi na po Jadrana da je more ne bi sasvim stuklo o hridi. Tek tada nastaje stvarni prizor iz pakla. Otrovni teret se nekontrolirano izlijeva iz broda u tisućama tona, a olujno jugo to raznosi kilometrima i kilometrima obale naših otoka i otočića, pa na kraju i samog kopna. Za svega dan-dva nastupila bi potpuna ekološka ne katastrofa, nego kataklizma od koje se Hrvatska sa svojim tehnološkim potencijalom nebi oporavila ne godinama nego desetljećima.
Mislite da su ovo tek isprazna neosnovana crna predviđanja? Ja ne mislim tako,a i još neki.

Nećemo dugo čekat dok našim lijepim i još uvijek kristalno čistim Jadranom ne krenu putovat milijuni i milijuni litara od terminala Omišalj dalje prema jugu. A oće sigurno. Netko je uvjeren da će takvu naftu prevozit supermoderni i supersigurni tankeri sa svom potrebnom opremom protiv mogućih nesreća.
Ja nisam uvjeren u to, baš naprotiv. Sav taj bjelosvjetski krš od tankera koje moderni svijet protjera iz svojih luka, i iz svojih mora, po dosadašnjoj ustaljenoj praksi naših nesposobnih i korumpiranih vlastodržaca, a opet samo u cilju punjenja vlastitih džepova, doplovit će u naš još uvijek nezagađen Jadran.

Dragi moji forumaši, zakon vjerovatnoće, zakon velikih brojeva je neumoljiv i nije pitanje hoće li se dogodit zlo, nego kada će se dogodit. Ali, nisu samo tankeri prijetnja, svjedoci smo da nam se sprema bušenje Jadrana. Sjetimo se katastrofe BP-a u meksičkom zaljevu! Supermodrena naftna platforma, potpuno kompjuterizirana. Posljedice će se osjećati još desetljećima. Teško je i zamsliti kako bi to izgledalo u Jadranu. :sick: :sick:

nijedna bolest nije zdrava
Zadnja izmjena: 24 Ožu 2015 18:35 od zeusfaber.

Molimo prijavite se

Više...
zeusfaber's Avatar 24 Ožu 2015 19:05 #2 od zeusfaber
Replied by zeusfaber on topic Ekološke katastrofe
Odmah se sjetim onog teksta "Jedno sranje je dovoljno" - ludomore.com/fokus/clanak/jedno-sranje-je-dovoljno Ne daj Bože :S

Čudesno mi je što zadnjih para dana čitam po medijima kako Hrvatska subvencionira kupnju električnih i hibridinih automobila za stanovnike hrvatskih otoka, sve u svrhu tamo neke eko stabilnosti, a u isto vrijeme gradi jeb*** naftne platforme :pinch:

Ko tu koga?

Molimo prijavite se

Više...
dzingo's Avatar 24 Ožu 2015 22:05 - 24 Ožu 2015 22:07 #3 od dzingo
Replied by dzingo on topic Ekološke katastrofe
Nisam neki Nostradamus ali vidim što će se dogoditi.
Ovi gore nemaju više iz čega crpit lovu. Ovo im je ne dobar nego super-odličan rudnik zlata za stavit još po koji milijun u špag.
Naša država (privatnici) još uvijek visi o koncu od ovo malo turizma što nam je ostalo. E sad...dođu li te platforme mi slobodno možemo početi prenamjenjivati apartmane u štale. Ode nam i ovo malo zarade što imamo.
Tko će imati ikakve koristi od sve te silne nafte?
Samo onaj tko se za to i zalaže.
Zadnja izmjena: 24 Ožu 2015 22:07 od dzingo.
Hvala: zeusfaber

Molimo prijavite se

Više...
lignjolovac's Avatar 25 Ožu 2015 01:34 #4 od lignjolovac
Replied by lignjolovac on topic Ekološke katastrofe
Nadajmo se da se to neće dogoditi, naši političari govore o novim radnim mjestima i o nekim parama,ali nisu spomenuli da će nam trenutno najjača grana turizam propasti i da će se većina hotela pozatvarati i ljudi će ostati bez posla.

Žali se Marija svojoj susjedi:
– “Kad god moj Mate kupi dozvolu nikad ribe ne uhvati. A kad ne kupi onda njega uhvate!”
Hvala: zeusfaber

Molimo prijavite se

 • Damir
 • Damir's Avatar Autor teme
 • Stalni korisnik
 • Stalni korisnik
Više...
Damir's Avatar 25 Ožu 2015 08:09 #5 od Damir

Molimo prijavite se

Više...
zeusfaber's Avatar 27 Ožu 2015 14:56 #6 od zeusfaber
Replied by zeusfaber on topic Ekološke katastrofe
Navodno da neće biti vidljive s obale? Koliko tu ima istine? :unsure:

Molimo prijavite se

 • Damir
 • Damir's Avatar Autor teme
 • Stalni korisnik
 • Stalni korisnik
Više...
Damir's Avatar 27 Ožu 2015 17:05 #7 od Damir
Replied by Damir on topic Ekološke katastrofe
Naši mudraci samoinicijativno određuju minimalnu udaljenost na svega 6 km od obale!! Na 6 km mi ne treba niti dalekozor da bi vidija brod veličine Galeba ili Adriatika. Oćemo li uspoređivat veličinu jedne platforme i jednog od navedenih brodova? Bože nas sačuvaj od ovih korumpiranih kretena.

nijedna bolest nije zdrava
Hvala: Posejdon79

Molimo prijavite se

Više...
Posejdon79's Avatar 27 Ožu 2015 19:45 #8 od Posejdon79
Replied by Posejdon79 on topic Ekološke katastrofe

Damir napisao: Naši mudraci samoinicijativno određuju minimalnu udaljenost na svega 6 km od obale!! Na 6 km mi ne treba niti dalekozor da bi vidija brod veličine Galeba ili Adriatika. Oćemo li uspoređivat veličinu jedne platforme i jednog od navedenih brodova? Bože nas sačuvaj od ovih korumpiranih kretena.


6 km? :ohmy:

Zar nije 12 milja? Zaboga... :(

Molimo prijavite se

 • Damir
 • Damir's Avatar Autor teme
 • Stalni korisnik
 • Stalni korisnik
Više...
Damir's Avatar 27 Ožu 2015 22:22 #9 od Damir
Replied by Damir on topic Ekološke katastrofe
Da me sad ubiješ ne mogu se sjetit na kojem sam portalu pročita ovo o 6 km. Ali siguran sam da je navedeno 6 km, i to nakon što su Talijani preporučili 12km. naši su na to prezrivo odmahnuli rukom i tu brojku smanjili na 6. Valjda se to bolje plaća? Mislim na privatne džepove jer svaki potpis na nekom ugovoru ove razine nosi sa sobom i određenu proviziju.
Welcome to Croatia, mala zemlja za debela sranja! :sick: :sick:

nijedna bolest nije zdrava
Hvala: dzingo

Molimo prijavite se

Više...
dzingo's Avatar 28 Ožu 2015 22:17 #10 od dzingo
Replied by dzingo on topic Ekološke katastrofe
Plovio sam svuda po svijetu i znam kakva sranja sa sobom nose sve platforme. Jednostavno ne postoje 100% sigurne platforme.
Pa pogledajte samo od kad su počeli ovi kruzeri dolazit u Dubrovnik...kad puste na par milja od grada malo iz gomnjare, što cine sa morem i morskim dnom. Prije je bilo dosta više ribe, čišće more itd a što se sad događa!
A kad dođu ove platforme...ići cemo u Bosnu lovit šarane i somove ...e to će tek bit atrakcija i avantura :).
Usput platforme se noću vide daleko više od 6km pa kad gost bude sjedao uvečer na taraci uz čašu dobrog vina i pita vas kakva su ono svjetla na horizontu a vi mu odgovorite BUŠOTINE NAFTE...što mislite, hoće li se ikad više vratit?
Hvala: zeusfaber

Molimo prijavite se

Više...
zeusfaber's Avatar 30 Ožu 2015 15:52 #11 od zeusfaber
Replied by zeusfaber on topic Ekološke katastrofe

dzingo napisao: Plovio sam svuda po svijetu i znam kakva sranja sa sobom nose sve platforme. Jednostavno ne postoje 100% sigurne platforme.
Pa pogledajte samo od kad su počeli ovi kruzeri dolazit u Dubrovnik...kad puste na par milja od grada malo iz gomnjare, što cine sa morem i morskim dnom. Prije je bilo dosta više ribe, čišće more itd a što se sad događa!
A kad dođu ove platforme...ići cemo u Bosnu lovit šarane i somove ...e to će tek bit atrakcija i avantura :).
Usput platforme se noću vide daleko više od 6km pa kad gost bude sjedao uvečer na taraci uz čašu dobrog vina i pita vas kakva su ono svjetla na horizontu a vi mu odgovorite BUŠOTINE NAFTE...što mislite, hoće li se ikad više vratit?


Neće. Morat ćemo ih lagat da su plivarice.

Je li istina da je oko platformi uvijek sloj nafte po površini? Hoću reći, curi li nafta s dna? Pretpostavljam da je nemoguće pravilno "usisati" bez da se određeni dio otme kontroli?

Molimo prijavite se

 • Damir
 • Damir's Avatar Autor teme
 • Stalni korisnik
 • Stalni korisnik
Više...
Damir's Avatar 01 Tra 2015 18:59 - 01 Tra 2015 19:00 #12 od Damir
Replied by Damir on topic Ekološke katastrofe

nijedna bolest nije zdrava
Zadnja izmjena: 01 Tra 2015 19:00 od Damir.

Molimo prijavite se

Više...
Posejdon79's Avatar 13 Tra 2015 13:59 #13 od Posejdon79
Replied by Posejdon79 on topic Ekološke katastrofe
Hoće li biti referenduma za platforme ili se tu narod ne pita?

Molimo prijavite se

Više...
lignjolovac's Avatar 13 Tra 2015 16:49 #14 od lignjolovac
Replied by lignjolovac on topic Ekološke katastrofe
Mislim da bi trebao biti referendum,ako ga vlada ne objavi,onda će se za to potruditi eko udruge,pa će sakupljati potpise.

Žali se Marija svojoj susjedi:
– “Kad god moj Mate kupi dozvolu nikad ribe ne uhvati. A kad ne kupi onda njega uhvate!”

Molimo prijavite se

Više...
dzingo's Avatar 13 Tra 2015 22:31 #15 od dzingo
Replied by dzingo on topic Ekološke katastrofe
Bolje spriječit nego liječit!

Molimo prijavite se