"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Ekspedicija "Garibaldi" 19.9.2014.

  • zeusfaber
  • zeusfaber's Avatar Autor teme
  • Administrator
  • Administrator
  • Pozdrav svima!
Više...
zeusfaber's Avatar 22 Ruj 2014 12:29 - 22 Ruj 2014 14:03 #1 od zeusfaber
Ako ste nas pratili na Facebook-u onda ste primjetili da smo nedavno bili na Garibaldiu. Giuseppe Garibaldi je oklopna krstarica koju je 18. srpnja 1915. austrougarska podmornica torpedom sa 600 m udaljenosti zauvijek poslala u vječna lovišta konavoskih stijena.

Bile su dovoljne samo 3 minute da se ova oklopna krstarica nađe na 122 m dubine i za sobom povuče 52 duše od ukupno 578 članova posade. Neopisiv je osjećaj biti poviše broda i promatrati konavoske stijene kao što su ih prije 99 godina promatrali mornari, nedugo prije ih je nanjušila podmornica i u 180 sekundi zapečatila sudbinu broda.

Dugo smo planirali odlazak međutim konkretnog dogovora nije bilo. U priču se uključio i prijatelj Đulijo koji ima predivnog Galeba potpuno opremljenog za ribolov ovog kalibra. Cijela ekipa je bila u kafiću i dogovor je pao doslovno u minutu. Poslali smo mu poruku i čekali odgovor... :whistle:

DING, DING! Poruka... :woohoo:IDEMOOO!

Atmosfera se isti trenutak iz nestrpljive mijenja u organizacijsku. Popunjava se posada i dijele uloge. Imamo 2 broda, a nas je 7. Isti tren šaljem poruku i frendu Matu - "Garibaldi. Petak?". Odgovor stiže za minutu - "Da!". To je to. Puni smo.

Dogovor je u petak 03:00h. Ukrcaj opreme i isplovljavanje u cca. 03:30h. Sve je spremno. Brodovi, sidra i konopi, pomoćni motori, koordinate, hrana i piće, jacere s ledom, ješka, oprema i mi, razigrani i raspoloženi za još jednu dobru ribolovnu priču. Isplovljavamo po planu. Vrijeme je super, bez vjetra, gotovo bonaca. Popodne oko 15:00h zovu šilok, uzimamo na znanje ali ne brinemo. GPS nas vodi ravno na Garibaldia i to je jedino bitno. Putem pečemo palaćinke i pijemo kavu u ugodnom razgovoru i dogovaramo ocrtavanje broda GPS-om i plan za sidrenje. Mi vodimo put dok nas u stopu prati kapetan Alen s Murterinom 21.

Nakon 1h i 30min vožnje navigacijska linija na GPS-u je manja od centimetra. Uzbuđenje raste jer znamo da smo blizu. Uzimam telefon u ruke i čekam. Nakon nekoliko trenutaka na sonderu se pokazuje velika crvena mrlja i dubina sa 122 m raste na 105 m. Ubacujemo u ler i čekamo kolege. Zovem ih i kažem "Stavi me na razglas". Frend odgovara "Što je bilo?". Kažem mu pomalo drhtavim glasom - "Gospodo, pozdravlja Vas Giuseppe Garibaldi!" :cheer:

Sljedećih 45 minuta formiramo puža i vrtimo se u krug oko broda ucrtavajući točke i sužavamo potencijalni prostor olupine i krhotina. Na kraju dolazimo do epicentra olupine i pripremamo se za sidrenje. Idealan kurenat tjera nas prema zapadu, puštamo sidro i iz prve kačimo brod! Sjajno. Sidrani smo na 108 m dubine ali lovimo na 120 m, motamo se po samom rubu brodu.

Zbog svoje pedantnosti i fascikle s predvezima Mato ima privilegiju prvi pustiti bulentin. Za ne povjerovati, povijesno prvo spuštanje ješke na Garibaldia lovi ribu, i to ne bilo kakvu...Barjaktarka (Aulopus filamentosus)! Prema knjigama ovo bi bio tek treći zabilježeni ulov ove čudnovate ribe u Jadranu? Nismo bili 100% sigurni koja je vrsta pa smo joj dali i prigodni nadimak - "Tovar krunaš"! :lol: :lol: :lol:

Kapetan Đulijo spušta svoj bulentin. Griz i vani je šanpjer! U prvom zabačaju! Grize i meni. Ide škrpina...Uzbuđenje raste i na drugom brodu. Ogromne lokarde od cca. 0,5 kg grizu ko blesave na samom dnu. Uz povremene pauze za marendu i ledenu pivu akcije ne nedostaje. Kao što smo i očekivali, popušta sidro, ali bez nervoze ga izvlačimo i opet se uspješno sidramo. Jugo polako pojačava, ali koga briga. Ignoriramo ga. Lokarde pružaju odličnu zabavu ali i petljaju predveze. Ipak, dolaze sa 120 m dubine i treba ih kontrolirati. Mato ima griz...Opet graciozni šanpjer. Drugi brod nema puno sreće po kvaliteti ribe ali zato ima po kvantiteti pa tako pune kantu finim lokardama. Puštaju i live kab s muzgavcem i lignjom međutim konkretan griz izostaje, što ne znači da ga drugi put neće biti. Jugo je u jačanju, a mi smo umorni, što od povremenog valjanja što od činjenice da lovimo već 7-8h bez prestanka. Odlučujemo se za povratak. Izvlačimo sidra i krećemo prema Cavtatu ugodno krstareći po šiloku u jačanju, nizvodno...

Presretni što smo napokon posjetili starog prijatelja.

Vidimo se uskoro stari druže...

Od uzbuđenja i velike želje za ribolovom nismo puno snimali, ali ipak ima nešto ;)

Video

Zadnja izmjena: 22 Ruj 2014 14:03 od zeusfaber.
Hvala: frkachu, mirakulin

Molimo prijavite se

Više...
labrax's Avatar 29 Ruj 2014 16:48 #2 od labrax
svaka čast ekipa, vrhunski doživljaj!!
Hvala: zeusfaber

Molimo prijavite se

  • zeusfaber
  • zeusfaber's Avatar Autor teme
  • Administrator
  • Administrator
  • Pozdrav svima!
Više...
zeusfaber's Avatar 01 Lis 2014 12:53 #3 od zeusfaber
Hvala :) Baš je bio doživljaj...

Molimo prijavite se

Više...
Jadran's Avatar 02 Lis 2014 10:36 #4 od Jadran
ekipa sjajno, ljubomoran san :) ja mogu samo sanjati o kovaču :lol:

Molimo prijavite se

Više...
Posejdon79's Avatar 04 Lis 2014 15:29 #5 od Posejdon79
Fenomenalno ;)

Molimo prijavite se