"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Oznake na stapovima

  • Paragon
  • Paragon's Avatar Autor teme
  • Majstor foruma
  • Majstor foruma
Više...
Paragon's Avatar 15 Stu 2017 22:12 #1 od Paragon
Oznake na stapovima was created by Paragon
Primjetih da ove teme nema...
pa krenimo ako netko nesto zna o oznakama na stapovima i da nama pocetnicima pojasni znacenje oznaka...
najvise me zanima koja je oznaka savijanje stapa (dali radi samo prva 1/3, dali se svija do rucice i dali se cijeli svija odnosno cijeli stap radi)
npr za lignjolov bi kao bilo dobro da se blank svija cijelom duzinom i time amortizira pumpanje lignje te bi samim time kao stap trebao odraditi vecinu posla.a ako nam radi samo prva 1/3 stapa uslijed prejake kontre cupamo lignji krakove?(molim da me kolege isprave ako nisam u pravu, ipak sam pocetnik koji polako ulazi u svijet spinninga i egingga)
dat cu primjer stapa
ŠTAP ASPIRE SPIN BX 300H 20-50gr
sto znaci oznaka bx? ima takodjer ax itd...itd...
ovo 300 je duljina stapa h oznacava heavy? tj a ovo 20-50 gr je casting weight odnosno s kojim rasponom tezine varalica je stap najpogodniji?
ŠTAP ASPIRE SPIN AX 300M 7-21gr
ovdje imamo isti stap sa casting weightom 7-21gr duljine takoder 3m. ovo M bi trebalo bit medium?opet sto znaci ax?
da nisu mozda ove H i M oznake za koji dio stapa radi? dali radi cijeli blank, dali radi do rucice ili samo prva 1/3 stapa...
Zahvaljujem na pojasnjenjima cijenjenih kolega forumasa unaprijed :D
P.S. gledao sam i nisam nasao na forumu konkretno ovo sto me zanima pa ako ima negdje a promaknulo mi je molim moderatore da ne budu strogi prema meni te da ovu temu izbrisu.
S poštovanjem , Paragon.

Molimo prijavite se

Više...
Božo's Avatar 16 Stu 2017 07:55 #2 od Božo
Replied by Božo on topic Oznake na stapovima
Kod Shimana, ovo AX, BX, CX, DX itd. ti oznacava kronoloski slijed modela. Znaci prvi model Aspire-a (konkretno u tvom primjeru), nosi naziv Aspire ili Aspire AX( nisam 100% siguran), model poslije Aspire BX, pa zatim Aspire CX itd.
Znaci, kod Shimana ove slovne oznake ti nemaju nikakve veze sa oznacavanjem akcije stapa!

Sent from my XT1092 using Tapatalk

.......jer nije sretan k'o puno ima
sretan je onaj tko malo treba,
ne da se sreća zlatom kupiti......

Molimo prijavite se

Više...
Pikabu's Avatar 16 Stu 2017 09:19 - 16 Stu 2017 09:32 #3 od Pikabu
Replied by Pikabu on topic Oznake na stapovima
Nije kod svih proizvođača niti modela isto. No kod većine štapova koji imaju iskazanu gramažu, ona u prinicpu označava preporučenu težinu tereta za bacanje. Znači štap 40 - 80 g bi bio dobar za varalice ili olovo od 40-80g.

Što se savijanja tiče, to označava pojam "akcija", extra fast, fast, slow.... Kod extra fast štapova radi samo vrh, dok kod slow štapova radi skoro cijeli štap.Kod akcije štapa se spominje i pojam "parabolic" koji u prinicpu znači da se štap savija jednako cijelom dužinom.

Kod štapova koji imaju oznaku u lb, to u prinicpu znači da ih treba upariti sa strunom koja ima nosivost u tim okvirima. Npr. štap 20-30 lb bi idealno trebao biti uparen sa špagom ili najlonom nosivosti 25lb.

M, H, MH, XH je kratica za medium, heavy, medium-heavy itd., i u principu iznačava jačinu štapa., i nije direktno povezana s "akcijom", ali korelira s gramažom i libražom.

I još jedna važna stvar, kada je štap "spin" to znači da je za spin mašine, a ne multiplikatore. Razlika je u vodilicama (prva kod mašinice je dosta izbačenija). a i ručke kod štapova za multiplikatore su obično duže zbog načina držanja.
Zadnja izmjena: 16 Stu 2017 09:32 od Pikabu.
Hvala: frkachu, MIRAN

Molimo prijavite se

Više...
Dado_pu's Avatar 16 Stu 2017 11:52 - 16 Stu 2017 11:52 #4 od Dado_pu
Replied by Dado_pu on topic Oznake na stapovima
Kada se koristi slow a kada extra fast stap?
Zadnja izmjena: 16 Stu 2017 11:52 od Dado_pu.

Molimo prijavite se

Više...
Pikabu's Avatar 16 Stu 2017 14:25 #5 od Pikabu
Replied by Pikabu on topic Oznake na stapovima
Kada na primjer imaš neku varalicu koja nema "jezik", nego njen rad ti sam određuješ, tj. animiraš ju potezima štapom, onda ti odgovara extra fast. Inače ništa od tvojih poteza, tj, tvoji potezi rukom bi se većinom prenosili na štap a ne varalicu.

Molimo prijavite se

  • Paragon
  • Paragon's Avatar Autor teme
  • Majstor foruma
  • Majstor foruma
Više...
Paragon's Avatar 17 Stu 2017 12:23 #6 od Paragon
Replied by Paragon on topic Oznake na stapovima
to onda znaci da mi treba fast ili extra fast stap za strijelku brancina licu....Posto njihove varalice nemaju jezik i tu ja sam radim akciju na varalici putem stapa?
a za lignju bi trebalo kao slow stap?konkretno za egingg. posto ona kada sjedne na skosu ako mi je stap fast ili x-fast velika je mogucnost da cu joj iscupati krakove?
ispravite me ako grijesim :)
btw nigdje nisam nasao te oznake za stap (slow-moderate-fast-extra fast)
dali netko zna gdje se to moze pogledati za neki stap npr koji me zanima konkretno a da ne spammam forum tipa kakav je ovaj stap, onaj stap, koji za lignju koji za branka koji za ovo koji za ono... slow, fast...
pitam da znam za ubuduce kad budem gledao stap za uzeti da ne moram za svaki stap koji me zanima zatrpavati forum glupostima... pa nek se nadje ovdje da buduci ribolovci imaju gdje nauciti sto kako kad i gdje..
Zahvaljujem!
Rogi!!

Molimo prijavite se