"E baš zato moj učeni velegrađanine, ja ne volim grad! Jer to se njemu ne može dogodit. Meni je draga ova naša mala, smišna, luckasta pozornica, s ovin kletinetom od prisjednika i sa ovin imbećilom od popa i sa ovom mojon išempjanom Bepinom!"
Prijava
x
x
Registracija
x

Forum je nadograđen na najnoviju verziju. U narednih nekoliko dana očekujte greške koje ćemo čim prije otkloniti. Hvala / PRIJAVI KVAR

Preporuka štapa za lov iz broda za početnika

 • lujito
 • lujito's Avatar Autor teme
 • Novi korisnik
 • Novi korisnik
Više...
lujito's Avatar 11 Srp 2020 13:37 #1 od lujito
Pozdrav svima,

trebao bih preporuku štapa od 300-400 kuna. Zapravo mi treba cijeli set do 600-650 kn, al da ne brljam po krivim temamam... Štap bi se koristio za lov iz broda (nije brod neka mrcina, pasara od 4.80m pa ne bi bilo dobro ni da štap bude prevelik), do 35 metara dubine, uglavnom za lov po dnu (komarča), a ako bi se dalo u to uklopit i lov na 10-ak metara dubine bez olova bilo bi super...

Kao što vidite po ovom uvodu radi se o totalnom početniku kada su u pitanju štapovi. Već ih par dana istražujem i ne mogu reći da sam puno napredovao po tom pitanju :-) Mislim da me u startu već buni sama tehnika lova za koju ni sam nisam siguran kako se zove, s obzirom da ja kombiniram dvije tehnike običnog lova, "na ruku". U prvom slučaju spuštam do dna 2 udice ispod kojih ide olovo od 40-50 grama i tako ciljam komarče, a druga tehnika je da na nekih 10-ak metara dubine bacam samu udicu, bez olova, koja lagano tone, tj. sam mamac (file srdele) bude olovo, pa se na to zna bacit skuša, sarun (šarun) ili bukva, a malo dublje i lokarda.

I to je to, sada bih za to isto kupio štap i pokušao isto sa njim(nadam se da je izvedivo sa promjenama na kraju krene). Ponuda na internetu je ogromna, ono gdje sam pokušao nešto doznati je dućan Pangea, međutim tu mi je prodavač složio navodno najjeftiniju kombinaciju od 1300 kn za štap i rolu (štap 450, rola 850 kn)

Ja pretpostavljam da je to dobro, al bi ipak za početak ja išao na cijenu do 600-650 kn ukupno s obzirom na moje želje i dosadašnje iskustvo.

Pregledao sam i ponudu dućana Decathlon, međutim nisam se snašao, a u dućanu sam pričao s prodavačem za kojeg mi se čini da više ja znam, onda možete mislit koliko on(tj. ona) zna... :-)

Bio bih zahvalan na svakom savjetu, bilo to vezano za štap, rolu, način lova, bilo šta..

:-)

Molimo prijavite se

Više...
Paragon's Avatar 11 Srp 2020 14:59 #2 od Paragon
Bok meni ovdje jedino od poznatijih štapova upada Fast Inchiku 2 (389kn) i rola Ceymar 40 ili 55(358-408kn) skupa cca 750kn.Jedino ne znam da li ti treba freespool rola ili obična spin rola.
Plus upredenica i fc. Možeš i najlon za početak.
Ja si takav setup koristim na plićim terenima. cca do 40-50 metara.
Sa jigom od 60 grama dobru detekciju ima pa sve do 120-130gr , jedino mu je 150gr već malo previše za neku dobru kontru dati.
Možda čak Big Squid 40-100 ili 30-60 dužine 180 cm.(285kn)Fast Inchiku ti je 212cm.
Hvala: lujito

Molimo prijavite se

 • lujito
 • lujito's Avatar Autor teme
 • Novi korisnik
 • Novi korisnik
Više...
lujito's Avatar 11 Srp 2020 20:27 #3 od lujito
@Paragon - hvala ti na odgovoru :-)

Može samo objašnjenje razlike Freespool role i obične.

Molimo prijavite se

 • Lima
 • Lima's Avatar
 • Novi korisnik
 • Novi korisnik
Više...
Lima's Avatar 12 Srp 2020 14:12 #4 od Lima
Freespool rola ima polugu koja isključuje kočnicu,kad riba povuče nema otpora.Može se isključit ručno ili okretom ručice za pola kruga,kad se isključi kočnica radi na koliko je namještena.Takve role su dizajnirane za lov šarana,da štap ne završi u vodi.
Hvala: lujito

Molimo prijavite se

Više...
Paragon's Avatar 12 Srp 2020 15:17 #5 od Paragon
Lima je sve objasnio.Takve se role na moru koriste za lov orade, a čini mi se da sam negdje u tvom postu pročitao da bi i oradu lovio,ako to nije slučaj onda ti ne treba freespool rola.
Hvala: lujito

Molimo prijavite se

 • lujito
 • lujito's Avatar Autor teme
 • Novi korisnik
 • Novi korisnik
Više...
lujito's Avatar 12 Srp 2020 21:20 #6 od lujito
Jasno mi je, hvala obojici.

Da, bilo bi dobro da ima tu mogućnost. Može objašnjenje kako u tom trenutku postupiti, ako sam dobro shvatio to dopušta ribi da otpliva sa ješkom, bez da se zaustavi. Kako učiniti kontru ribi tako da se ona zakači na udicu?

Molimo prijavite se

Više...
susnjar's Avatar 13 Srp 2020 00:50 #7 od susnjar
Pustiš je malo da odvuče ješku i onda najprije isključiš free spool i lupiš kontru. Ako zaboraviš isključiti free spool, dobiješ lijepo gnijezdo od najlona uslijed okretanja špule i sve se zamrsi. :)

Ja orade isključivo lovim s obale koristeći plastični prsten za detekciju ugriza i najčešće bez aktiviranog free spoola.
Hvala: lujito

Molimo prijavite se

Više...
dasy27's Avatar 13 Srp 2020 01:02 #8 od dasy27
Mislim da bi se kod okretanja ručice free spool trebao automatski isključiti

Poslano sa mog Mi 9T koristeći Tapatalk
Hvala: lujito

Molimo prijavite se

Više...
susnjar's Avatar 13 Srp 2020 03:24 #9 od susnjar
Da, ali kontriraš podižući štap prema gore, a ne okrečući ručicu role. :)
Hvala: lujito

Molimo prijavite se

 • Lima
 • Lima's Avatar
 • Novi korisnik
 • Novi korisnik
Više...
Lima's Avatar 13 Srp 2020 10:26 #10 od Lima
Ako je freespool uključen onda prije kontre prvo moraš isključit freespool ručno ili okretanjem ručice role za pola kruga,ako zaboraviš imaš veselje na špuli.
Hvala: lujito

Molimo prijavite se

Više...
Waterfall's Avatar 13 Srp 2020 22:17 - 13 Srp 2020 22:18 #11 od Waterfall

lujito napisao: @Paragon - hvala ti na odgovoru :-)

Može samo objašnjenje razlike Freespool role i obične.


Za ribolov iz broda freespool rola nije potrebna ali se moze koristiti i za ribolov iz broda sa time da se freespool funkcija ne koristi. Ali za ribolov sa obale su pun pogodak kad se lovi Orada adobre su i za ostalu krupnu ribu.
Ljudi su vec objasnili kako rade ali evo jos par crtica. Freespool role su poznate jos i pod nazivom Baitrunner. Dizainirane su ciljano za lov Sarana ali se zbog svoje prakticnosti koriste za ribolov mnogih vrsta ribe kako na slatkim vodama tako i na moru.
Te role imaju prednju kocnicu za drill kao i sve ostale role a iza imaju drugu kocnicu sa kojom se regulira koliko ce lako riba izvlaciti strunu. Ima i jedna poluga sa kojom se rola stavi u freespool funkciju nakon sto se zabaci i nategne struna.
Kad riba krene izvlaciti strunu zakrene se rucica role prema napred i time se automatski iskljucuje freespool mode i gotovo u istom trenutku treba uslijediti kontra. Dalje se riba izvlaci kao i sa svakom drugom rolom.
Naravno da freespool role zahtjevaju klizno olovo.
Zadnja izmjena: 13 Srp 2020 22:18 od Waterfall.
Hvala: lujito

Molimo prijavite se

 • lujito
 • lujito's Avatar Autor teme
 • Novi korisnik
 • Novi korisnik
Više...
lujito's Avatar 15 Srp 2020 11:46 - 15 Srp 2020 11:47 #12 od lujito
Odlično, hvala svima na objašnjenju oko role, pomoglo mi je shvatiti, jer ste stvarno detaljno to objasnili.

Imam pitanje oko štapa, na što bi tu trebao paziti kada je u pitanju lov iz broda? Koliko sam čitao, akcija mora biti vršna (iako ne razumijem što to točno znači :-) ), a štap ne smije biti presavitljiv.

U ovom video Boris Bulić je to objasnio dosta dobro, čini mi se za početnike super, s tim da ima par stručnih termina koje ipak ne razumijem.Pa ako može samo par stvari na koje moram paziti.

Napominjem još jednom da se radi o načinu lova po dnu, sa jednim fiksnim olovom na samom dnu i iznad 2-3 udice sa mamcem, obično file srdele.

Hvala
Zadnja izmjena: 15 Srp 2020 11:47 od lujito.

Molimo prijavite se

Više...
Paragon's Avatar 15 Srp 2020 15:00 #13 od Paragon
Prvenstveno se misli da štap mora imati jaku kičmu da može izvući sve za što je namijenjen te da mu je kontra dobra,a opet dovoljno osjetljiv vrh da osjetiš i vidiš svako trzanje ribe.
Recimo Fast inchiku je osjetljiv štap i vidiš osjetiš sve sa njime,ali nije za veće dubine i jača olova.
Neka univerzala npr je Okuma Eclipz koji je stvarno jak štap ima i kontru i sve,ja ga koristim za veće dubine i teža olova općenito,a opet vidiš kad riba grize dolje.
Trenutni moj štap je Oceans Legacy Slow Element i odgovara mi.Jak i osjetljiv štap,tanak.odlične kontre a,opet dovoljno lagan da ne umara kod većih olova,čak i ne traži ogromnu rolu,ali to je ipak skuplji štapić...
Hvala: lujito

Molimo prijavite se

 • lujito
 • lujito's Avatar Autor teme
 • Novi korisnik
 • Novi korisnik
Više...
lujito's Avatar 16 Srp 2020 15:10 #14 od lujito
Odlično, znači da zaključimo, rola Okuma Ceymar C40 ili C55 mogu ići na štap Fast inchiku 2 ili Okuma Eclipz? Mogu si od ta 2 štapa i te dvije role iskombinirati nešto?

Molimo prijavite se

Više...
Paragon's Avatar 19 Srp 2020 15:00 #15 od Paragon
Ako misliš manje dubine sa Fast inchiku onda ceymar 40 ako misliš veće ja bi ipak išao na ceymar 55
možeš gledati i azoresa 5500
a eclipz je puno jači štap pa na njega nebi išao ispod azoresa 5500.
ja na eclipzu imam azoresa 6500 i 9000
Meni moj Fast inchiku služi za dubine do 55-60 metara i ribu do otprilike kila sa ceymarom 40 i inchikuima do max 120grama.

Molimo prijavite se

Hamag